Lanklaarsesteenweg in As probleem voor de bewoners

Op 16 juni 2012

Het autokeuringsstation van As krijgt de lange wachtrijen op de Lanklaarsesteenweg niet volledig onder controle. Autokeuring As is het grootste station van Limburg. Ruim 125.000 auto's, vrachtwagens, bussen en andere voertuigen rijden elk jaar naar de autoinspectie en moeten vaak aanschuiven op de doodlopende Lanklaarsesteenweg, soms zelfs tot op de Stationsstraat en tot aan de verkeerslichten aan de Europalaan.
<<Ik woon hier al twaalf jaar en nog steeds staat er bijna dagelijks een lange wachtzone op onze straat>>, reageert Kurt Dupont. Enkele jaren gelden werd het probleem aangekaart op een overleg tussen Autoveiligheid, de buurtbewoners, het gemeentebestuur, het Vlaamse Gewest en de politie. <<Maar de situatie blijft onveranderd. De bestuurders palmen de straat in en beseffen niet dat er ook nog verkeer passeert. Men is zich niet bewust dat het een openbare straat is en denken dat de straat van de autokeuring is. Er zijn chauffeurs die tijdens het wachten tegen bomen plassen en een praatje slaan. Als er auto's passeren werpen ze agressieve blikken omdat ze denken dat wij 'voorkruipen', terwijl we gewoon naar onze woning rijden. We geraken niet meer veilig weg en naar onze woning. De straat staat vaak geblokkeerd en dan ontstaan conflictsituaties tussen voertuigen, wagens en fietsers kunnen amper door. Levensgevaarlijk soms. Ik denk dat het groot terrein van de autokeuring niet altijd even zinvol benut wordt>>, meent Dupont.
                                Problemen autokeuring in As

Autoveiligheid nam de voorbije jaren al maatregelen om de situatie te verbeteren. <<Met resultaat>>, reageert Pascal Cortens van Autoveiligheid.
<<Om het aantal bezoeken te spreiden kun je op onze website rechtstreekse beelden bekijken van de wachtrijen, men kan een afspraak maken, de openingsuren zijn al uitgebreid en we hebben een parkeerwachter in dienst genomen.>> Maar amper 1 op 5 komt op afspraak. <<Een plotse stormloop naar de keuring is niet te voorspellen. Een stroomuitval of ander probleem in het keuringscentrum kan ook leiden tot een langere rij van voertuigen. Het kan altijd beter, maar we hebben niet alles zelf in de hand. Personenauto's moeten quasi nooit meer op de weg aanschuiven. Enkel bij de bedrijfsvoertuigen zijn er nog ogenblikken dat de voertuigen op de weg moeten wachten.>>
De partij N-VA uit As heeft de verkeersproblemen vrijdagavond aangekaart aan het station in As. <<Er wonen in de straat maar een tiental gezinnen, maar een vlotte verkeersafwikkeling is voor ons prioriteit. Stilstaande voertuigen op straat en wachtende chauffeurs die uitstappen kun je niet veilig noemen, het moet leefbaar worden. Het is een gewestweg, het debat moet op hoger niveau worden aangekaart>>, zeggen Mario Schildermans en Erik Notermans.

 

 

 

 

 

 

 

                               

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is